Het museum ‘de Bommelzolder’ is gevestigd in Zoeterwoude (Weipoort). Het is opgericht op 13 juni 1998 door Pim Oosterheert. De zoon van Marten Toonder, Eiso J.G. Toonder heeft het officieel geopend. U vindt in het museum een grote collectie van het werk van Marten Toonder, zoals de Bommelsaga, die van 1941 tot 1986 in verschillende dagbladen is verschenen. Ook alle boekuitgaven van deze saga zijn er te vinden.

Toonder ontwierp echter ook vele ballonstrips van heer Bommel en Tom Poes, zoals in het Tom Poes Weekblad, Donald Duck, Ons Vrije Nederland, De Zondagsvriend, Revue, enz. enz. Ook van die uitgaven vindt u vele voorbeelden in het museum.
Daarnaast is er een grote hoeveelheid ‘Bommelaria’ te bezichtigen, zoals puzzels, posters, gordijnen en ander textiel, serviesgoed, stempeltjes, beeldjes, schilderijen, klokjes, kleding, vloerkleedjes, kortom: te veel om op te noemen. Interviews met Toonder kunnen worden vertoond d.m.v. video en dvd. Verspreid over het museum vindt u aanhalingen uit de Bommelsaga, als voorbeelden van de vele taalgrappen van Toonder, die zo kenmerkend zijn voor zijn ironische kijk op maatschappelijke verschijnselen.

Buitenlandse uitgaven van het werk van Toonder zijn eveneens rijk voorhanden.
Niet alleen van de Bommelsaga is Toonder de schepper. Hij is ook de ontwerper van de stripverhalen van Panda, Kappie en koning Hollewijn. Deze strips zijn – in verschillende uitvoeringen – in het museum te zien.

De naam ‘Bommelzolder’ is niet meer geheel actueel, omdat door uitbreiding van het museum nu ook op de begane grond een deel van de collectie is ondergebracht. Dit gedeelte van het museum is goed bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Omdat voor een heer van stand geld geen rol speelt, is de toegang tot het museum gratis. Maar als u de instandhouding van dit particuliere museum een sympathiek doel vindt, willen wij u niet afhouden van een pecuniaire bijdrage.


Het museum is alleen te bezoeken op afspraak. Het museum kan groepen ontvangen tot ongeveer 20 personen. Voor een rondleiding wordt € 1,– p.p. gevraagd. Voor het voortgezet onderwijs kan het museum lesmateriaal leveren, geschikt voor het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming.

Regelmatig worden in het land z.g. Toonderlezingen gehouden door medewerkers van het museum. Ook worden – op aanvraag – tentoonstellingen ingericht over het werk van Marten Toonder. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn, neemt u dan contact met ons op. 

Het adres van Museum de Bommelzolder is:

Weipoortseweg 33
2381 NC Zoeterwoude
Tel. 071 580 48 12
Mobiel: 06 20943249 

E-mail: info@bommelzolder.nl
Bankrekeningnummer IBAN: NL 54 RABO 0361 5000 41 t.n.v. Museum De Bommelzolder te Zoeterwoude

Een routebeschrijving naar Museum de Bommelzolder kunt u hier vinden.